In memoriam Prof. Dr. Sárközy Tamás

Sárközy Tamás jogászprofesszor, kollegánk és barátunk 1993 eleje óta volt a Kántor, Szilasi, Sárközy és Társai Ügyvédi Iroda (KSZS) egyik névadó partnere. Az 1991-ben alakult Irodánk több partnerével volt korábbról is szoros szakmai és baráti kapcsolata. Akkoriban több más neves ügyvédi iroda is hívta Őt soraiba, ezért külön megtiszteltetésként és egyfajta szakmai elismerésként éltük meg, hogy bennünket választott, és alapító partnerként tekintettünk rá már a kezdetektől.

Belépése Irodánkba nemcsak szimbolikus jelentőségű volt. 2020 februárjában bekövetkezett haláláig ugyanis aktív tagja volt közösségünknek, akinek személye és gondolkodásmódja meghatározó módon hatott Irodánk filozófiájára és működésére.

Az Iroda külső kapcsolatait és megítélését folyamatosan erősítő tevékenysége nagyban hozzájárult Irodánk ismertségének, és mondhatjuk elismertségének fokozásához, elmélyítéséhez. Számtalan Ügyfelünk az ő személyére tekintettel is keresett bennünket, társasági jogi ügyekben ezzel mintegy Irodánk védjegyévé is vált.

Sokszor kértek/kérnek Irodánktól jogértelmezést többek között az ő szakmai irányításával készített jogszabályok tekintetében is, és ő mindig készségesen állt rendelkezésre, adott útmutatást, magyarázatot, szakvéleményt, legtöbbször baráti konzultációk keretében. Népszerűsége, keresettsége mindvégig töretlen maradt. Ügyfeleink, barátaink különleges megtiszteltetésnek vették, hogy Vele közvetlenül konzultálhattak, élvezhették egyedi, magával ragadó stílusát, kaphattak Tőle pontos, gyors és főleg tömör, lényeglátó állásfoglalásokat, jogvéleményeket.

Nem csak Ügyfeleinknek állt szívesen rendelkezésére, de bármikor megkereshette őt az Iroda bármelyik munkatársa is egy-egy konkrét ügy vagy csak általános jogi problémák, kérdések megoldása, értelmezése kapcsán. Az új jogszabályok bevezetése és alkalmazása előtt vagy után keresve sem találhattunk volna jobb szakmai fórumot, mint egy vele való kötetlen beszélgetést. Mindig mindenki barátságos, praktikus és életszerű tanácsot, magyarázatot, megoldási javaslatot kapott Tőle, kimagasló jogi színvonalon.

Irodánk közel harminc éven át nem csak egy kiváló jogtudóst, szakembert, remek politikai/gazdasági elemzőt, hanem egy igaz barátot is nyert Vele. Többször vettünk részt együtt külföldi és belföldi szakmai utakon, rendezvényeken, vagy látogattunk el közösen sporteseményekre. Legendás jégkorong és futball imádatában többen is osztoztunk, a legutolsó pillanatokig rendszeresen jártunk Vele együtt meccsekre.

Emberi és szakmai habitusa, kvalitásai és életfilozófiája Irodánk jövőbeli működésének változatlanul egyik alappillére lesz, és örökre velünk marad. Épp ezért személyére úgy tekintünk, mint aki fizikailag ugyan sajnos már nem, de szellemi értelemben változatlanul itt van közöttünk.